75-годишен реставратор подпалил Музея на авиацията с ъглошлайф

75-годишен реставратор е причинил без да иска пожара в хангара на Музея на авиацията в Крумово, при който заминаха пет експоната на стари самолети, съобщи Агенция Монитор. Огънят е унищожил два оригинални самолета – модел Поликаров – ПО 2 (руско производство ) и модел ЛАЗ-7 (българско производство), както и три макета – реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2. Всички те били подготвяни за изложение по повод празника на авиацията на 12 април 2016г.

Минчо Л. включил ъглошлайф, въпреки че в склада имало лесно запалими материали, като лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати. Това съобщиха от пловдивската Военно-окръжна прокуратура, откъдето поеха разследването за пожара.

Пожарът избухнал в халето около 11 часа. Тогава вътре започнал да работи 75-годишния Минчо, който е реставратор към Музея на авиацията. Въпреки изискванията за безопасност мъжът започнал да реже с ъглошлайф метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР 1. При работата с ъглошлайфа се разхвърчали искри, които попаднали върху крилото на самолета и то се подпалило. Минчо се опитал да потуши пожара, включително и с пожарогасител, но не успял. Пламъците бързо се разпространили и обхванали всичките пет самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пожара пострадал и самият Минчо Л., който получил изгаряния по дясната ръка.

След потушаването на пожара е извършен оглед на местопроизшествие от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Местопроизшествието е посетено от наблюдаващия прокурор от ВОП Пловдив и от военноокръжния прокурор на Пловдив полк. Димо Бъчваров. Назначена е пожаро-техническа експертиза. В понеделник разследването, за запалване на имущество по непредпазливост, ще се възложи на военни следователи, уточниха от прокуратурата.

Подобни статии

Top