76-годишна баба смая света, пързаля се по леда (СНИМКИ)

Тази баба не е обикновена пенсионерка

Всеки ден тя слага кънките си, произведени през 1943 г. и се плъзга по езерото Байкал

76-годишната Любов Мокрадова живее в Сибир и въпреки преклонната си възраст успява не само да оцелее в суровите природни условия на тайгата, но и да привлече вниманието на света с уменията си за пързаляне с кънки, предаде vesti.bg.

Любов се е научила да се пързаля на 7-годишна възраст, още през първата половина на XX век. Сега тя прекарва пенсионерските си дни, плъзгайки се по замръзналата повърхност на най-дълбокото езеро на Земята – Байкал.

Пенсиониран инженер, тя живее в скромна къща и се грижи за любимите си животни – кучета, котка, кокошки, телета, бикове и крави.

През зимата в района около Байкал не е толкова студено, колкото в останалата част от Сибир, където температурите нерядко падат до под минус 50 градуса по Целзий. Все пак кристално чистото сладководно езеро замръзва от май до юни. Средната температура на въздуха през зимата е около минус 21 градуса, а през най-топлия месец на лятото – август, достига 11-12 градуса.

Любов се събужда сутрин в 05:30 часа да нахрани кравите и да ги остави да пасат на близкия хълм. Всеки ден, за да съкрати разстоянието, тя слага кънките си, произведени през 1943 г. и се плъзга по езерото да се увери, че кравите няма да се изгубят.

Когато не се грижи за животните Любов лови риба с импровизирано копие в дупки в леда на Байкал. Нейното хоби е да бродира гоблени и всъщност е доста добра, дори е печелила няколко конкурса с невероятните пейзажи на езерото до дома ú.

Откакто е починал съпругът ú през 2011 г. Любов живее сама, но не е самотна. През лятото на гости идват да внуците и племенниците ú. Въпреки че семейството насърчава тази безстрашна старица да се премести в града, тя настоява да остане, заявявайки, че е щастлива в средата на Сибир.

Подобни статии

Top