Свещеници с декларация срещу кукерски фестивал в Асеновград

С протестна декларация асеновградското духовенство се обявява срещу унищожаването на традициите и внедряването на езически обичаи, които не са характерни за града.

Документът, който утре ще бъде представен пред кмета на общината, е подписан от 10 свещеници, служещи на територията на града. Те реагират против инициативата да се създаде кукерски фестивал в Асеновград.

„Призоваваме православните хора да не се съобразяват с тези жалки опити да се възобновят традиции, които са чужди на православието”, коментира за DCNEWS отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградската духовна околия.

Според него в общината никога не е имало традиция, свързана с кукерите.Той се е допитал до стари хора, над 80 години, които са му разказали че не помнят из улиците на града да са шествали хора с кукерски носии. По думите му организирането на подобни прояви шокира и смущава като показва ниска религиозна култура на хората, които стоят зад това.

„Някой иска да предизвика божия гняв в нашия спокоен град на вярата”, казва духовният наставник на стотици асеновградчани. Спорът започна още миналата година, когато с карнавално шествие и огньове Асеновград отбеляза празника Сирни Заговезни.

Още тогава свещеници изразиха възмущението си и поискаха от кмета на общината да забрани мероприятието. Тази година, месец преди празника на прошката, в подкрепа на карнавалното шествие, се събира подписка, която е подкрепена от над 800 души.

Подобни статии

Top