От 1 април: Следим кога пристига рейсът в интернет, билетът остава левче

Картите за пътуване в градския транспорт, които ще влязат в употреба с въвеждането на новата система за таксуване от 1 април, ще са два вида – персонализирани и неперсонализирани и ще могат да се купуват в районните кметства, офиси на превозвачи и други места в града.

Персонализираните карти ще са със снимка и ще са за хора, използващи преференции – пенсионери, ученици, студенти. Неперсонализираните ще заменят функцията на обикновените карти за градски транспорт.

Еднократен електронен билет, който може да бъде купен и на място в автобуса, ще струва 1 лев, потвърди днес кметът Иван Тотев. Стана ясно също, че с един билет ще може да се пътува в два автобуса с прикачване в рамките на 40-минути от първото валидиране на билета.

Обсъждането на цените на новите карти и билети ще започне в края на февруари, когато ще бъде внесено и предложение за гласуване в Общинския съвет.

„Искаме да стимулираме хората да използват градския транспорт, затова обмисляме и различни бонуси“, обяви градоначалникът. Например, при предварително зареждане на 10 билета, да се получават 12.

Представител на испанската фирма Индра показа пред журналисти как се купува билет от устройството в автобусите. Те ще приемат само монети от 1 лв., 50, 20 и 10 ст. и няма да връщат ресто. Автоматите по спирки и обществени места ще работят и с банкноти.

В началото на април се очаква да заработят и електронните табла на градския транспорт, които ще показват кога идва следващият автобус. Предвижда се и приложение за мобилни телефони, както и интернет сайт, в който гражданите ще могат да следят движението на рейсовете.

 

 

Подобни статии

Top