77 блока в Асеновград могат да бъдат санирани - DC news

77 блока в Асеновград могат да бъдат санирани

77 блока в Асеновград могат да бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 29 от тях се намират в кв. „Запад“, 9 – в кв. „Изток“, 5 на бул. „България“, други 5 – на ул. „Цар Иван Асен II”, съобщи днес кметът Емил Караиванов.

Панелки, които отговарят на условията има също в кв. „Баделема“, на улиците „Васил Левски“, „Шести януари“, „Тутракан“, „Княз Борис“, „Марица“, „Клокотница“, „Иларион Макариополски“ и др.

От общината съобщиха, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ е изпратило до общините информационна брошура, в която се дават разяснения относно условията за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В нея се казва кой може да кандидатства, как става това, какви са задълженията на общините, какви мерки ще се финансират, какво не включва програмата и кога стартира.

Брошурата ще бъде публикувана на електронната страница на общината. Там ще бъде изнесена и информацията, с която администрацията разполага за сградите, които отговарят на условията за саниране, посочени от МРРБ.

Гражданите ще трябва да регистрират сдружения, за да могат да се включат в програмата, подчерта градоначалникът. Той посочи, че общината ще окаже всякаква методическа помощ  и ще раздаде необходимите документи и  формуляри на тези, които желаят да кандидатстват за безвъзмедна помощ за саниране на панелните си жилища. Досега обаче няма регистрирани сдружения, а само запитвания от страна на гражданите.

 

 

 

Подобни статии

Top