77 са загинали в катастрофи от началото на годината в Пловдивско

77 души са загинали, а 1214 са ранени от началото на годината при 229 тежки катастрофи, станали в Пловдивско , съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Статистиката бе изнесена в навечерието на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, който е утре, 15 ноември.

От 2005 година, с резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации, всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.

Сред най-честите предпоставки за пътни инциденти са движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, употреба на алкохол или наркотични вещества, непоставени обезопасителни колани и системи за превоз на деца (столчета и седалки), липса на опит, неправоспособност.

От полицията отправиха апел към шофьорите и пешеходците: „Да положим усилия и да осъзнаем отговорността!“.

Сигурността на движението по пътищата зависи не само от ангажираните институции, а и от проявата на дисциплина, отговорност и толерантност от всеки един участник в него.

Утре изтича и вторият етап на традиционната кампания на Пътна полиция „Зима“, който е под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“.

Дните между 9 и 15 ноември са обявени за Седмица на пешеходната безопасност и са посветени на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях.

Подобни статии

Top