Данъчните предотвратиха нелегална продажба на 27 кг бижута

zlato

Нелегална продажба на 27 килограма немаркирани бижута предотврати НАП Пловдив. Изделията са открити при данъчна проверка в магазин в Пазарджик. 3,7 кг от тях за златни, а останалите 23,3 кг са сребърни.

Над 240 хил. лева е щял да бъде приходът от продажбата на изделията. Същите са иззети от органите по приходи и ще се съхраняват в трезор до изясняване на произхода им и до приключване на необходимите контролни действия в обекта.

Всички златни и сребърни бижута, които се продават в България, трябва да носят държавен печат, съобщават в тази връзка от НАП Пловдив. Маркирането с него е гаранция за чистотата на благородните метали в накитите.

Печатът, който се поставя върху златните изделия, изобразява стилизирана роза, а върху сребърните – житен клас. Под този знак се изписва чистотата на пробата. В зависимост от чистотата на златото тя е от 8 до 22 карата. При среброто чистотата е от 500 до 950 на 1000 части от теглото.

Само наличието на маркировка с държавен печат гарантира качество на закупените бижута, заявяват от приходната агенция. Поставянето на печата става в специализираните лаборатории на НАП, където се установява качеството на изделията от благородни метали.

Липсата на държавен печат върху продаваните бижута, за които се твърди, че са златни и сребърни, поражда съмнения за тяхното качество и произход, предупреждават от агенцията в Пловдив.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top