Пловдивчани пред дилема: На кино или в зоопарка? (СНИМКИ)

Изграждането на новата Зоологическата градина в Пловдив върви по план и тя вероятно ще е готова до лятото, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев, който днес заедно със заместника си Димитър Кацарски и с кмета на район „Западен” Димитър Колев инспектира как върви работата на обекта.

До момента изцяло изградена е подземната структура, работи се по клетките, къщичките за 22-та хабитата и съпътстващите атракции в парка.

Предвижда се новият зоопарк да се простира върху цели 40 декара. Когато отвори врати през лятото, това ще е единственият зоопарк в България, проектиран в крак с новите изисквания и най-модерните условия за животните.

Всички хабитати ще са възможно най-близки до природата, любопитно е, че само този за мечките ще е на площ от 3 декара.  Тепърва предстои да се изградят пещерни конструкции, водни площи, както и въздушен мост, по който маймунките ще могат да стигат от зимната до лятната си клетка.

За маймуните се предвижда още отопление, което да поддържа температурите, на които са свикнали да виреят.

В зоопарка ще има езера, рекички, кафене и детски съоръжения за игра. По думите на кмета това  ще е място, където с едно посещение с един билет може да останеш до 4-5 часа със семейството. Входът ще струва, колкото един билет за кино.

За да се компенсират множеството изсечени дървета по време на строежа на обекта, предстои мащабна залесителна акция както на територията а зоопарка, така и на площите около него.

Тук често има посещение на специалисти от МОСВ, тъй като можем да кажем, че проектът ни е пилотен за България и е интересен за самите тях, обяви градоначалникът.

През март ще предложим на Общинския съвет да се създаде ОП „Зоопарк Пловдив”, което да отговаря изцяло за зоологическата градина, с около 15 души персонал, допълни Тотев.

Подобни статии

Top