„Околийски празник” в Асеновград или панаир на сутиени и гащи? (СНИМКИ)

Четвъртък е празник за Асеновград. И не само този, а всеки четвърти ден от седмицата. Защото е пазарен ден, години назад във времето.

Пазарният ден  – четвъртък, започва в ранни зори. Колите забръмчават още по тъмно, защото колкото по-рано, толкова по-сигурно е, че ще намериш място за паркиране. Покрай блокове, тесни улички или в зелени междублокови пространства… „Зелени ли” казахме? Не са, но нали са пространства, при това свободни!

Паркирал си! И късмет е, че колата ти е близо до пазара. А на него „от пиле мляко” ще намериш. Търговците са навсякъде – по сергии, шатри, даже и на тротоарите са изнесли стока. Площ за тържище има, тъй като преди време беше извършена и цялостна модернизация на общинския пазар.

Сега на търговците им е удобно – с подновени сергии и осветление. По-топло със сигурност не е, но поне е сухо.

Но да се върнем на тротоарите. Вървиш като пешеходец по тях, а в носа ти завират гащи на „прИмоция“, чорапи – пет чифта на цената на един, продукти за домакинството и какво ли още не. Стоки, нахвърлени по земята, колкото искаш!

Този своеобразен търговски център е захапал от двете страни най-възловата част в района. Клиентите щъкат през пътя от единия тротоар до другия, търговци се суетят около тях, шофьорите рязко натискат спирачки, разменят се нецензурни реплики.

Ако живееш в Асеновград си свикнал, тъй като това се повтаря всеки четвъртък. Но ако си гост на града? Или пък пътят ти минава оттук, защото си се запътил към Кърджали или Пампорово?

С какъв спомен ще преминеш през Асеновград, през този „Свети град – Асеновград”, наречен още „Малкият Йерусалим“? Или ще запомниш само онзи битпазар на открито, където от сергиите край трасето се веят гащи, сутиени, хавлиени кърпи, чорапи. Тротоарът се употребява „качествено“. И типично по български.

Подобни статии

Top