Вкарват в психодиспансера Илия Русков, счупил стъклото на кметската кола

Районна прокуратура – Пловдив внася искане в съда за принудително психиатрично лечение на мъжа, който счупи стъклото на колата на кмета Иван Тотев.

Припомняме, че 31-годишният Илия Русков от Пловдив увреди умишлено автомобила на Иван Тотев. Искането за прилагане на принудителни медицински мерки за лечение в Център за психично здраве е на основание чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс, според които горните мерки се налагат по отношение на лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост.

На 16 февруари Илия е задържан за 24 часа по Закона за МВР по бързо производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ – престъпление по чл. 216 ал.1 от Наказателния кодекс.

Същия ден около 8.30 часа, той бе заловен от служители на „Общинска охрана“ и на „Общинска полиция“ в Пловдив, след като счупи две стъкла на кметското „Ауди Q7“, паркирано от западната страна на сградата на община Пловдив.

По бързото производство е извършена съдебно-психиатрична експертиза, която установила, че Илия не е разбирал свойството и значението на извършеното и не е могъл да ръководи постъпките си.

Поради тази причина бързото производство срещу него следва да бъде прекратено, тъй като същият е наказателно неотговорно лице, действало в състояние на невменяемост.

Илия Русков е приведен за временно лечение в Център за психично здраве.

Подобни статии

Top