Пловдив коленичи пред Апостола (СНИМКИ)

Българите търсят Дякона в сърцата си и не са изгубили надеждата за по-светли дни. Това доказаха стотиците, които се събраха днес пред бюста на Васил Левски в полите на Бунарджика и се включиха в честването по повод  143-ата годишнина от гибелта му.

Пловдивчани и гости на града от различни поколения сведоха глава пред делото на Апостола, който хвърли расото, напусна манастира и се отдаде по най-доблестния начин да служи на бога, служейки на народа си.

Левски учеше народа ни да се бори за свободата си, а не да коленичи и да се моли. Проповядваше своята вяра в единната сила на своя народ. Кълнеше се в това, че копнее да види отечеството си свободно, па ако ще след това да го наредят патките да пасе. Защото вярваше, че свободна България трябва да се управлява от знаещите и можещите, а не от заслужилите. 

Думите, които произнесе Илко Василев, старши учител по български език и литература в ЕГ „Иван Вазов“, накараха присъстващите да настръхнат, а мнозина едва сдържаха сълзите си.

Нека всеки в тази минута мълчание потърси своите отговори на четирите въпросителни, които Левски поставя под думата НАРОДЕ – последното, изписано в тефтерчето му, призова старшият учител.

Паметникът се отрупа с цветя под звуците на химна и на военни маршове. Венци поднесоха кметът на града, областният управител, председателят на общинския съвет, кметовете по райони, политически партии, военни поделения и обществени организации. Израз на почитта си към Апостола, макар и с по- скромни цветя, отправиха и признателни граждани.

Подобни статии

Top