„Западен“ на борба с наркотиците сред непълнолетните

През последните години възрастовата граница на деца, използващи упойващи вещества, е изключително спаднала и в момента тя е средно 13-14 години. Това стана ясно по време на лекция, посветена на наркотиците, която експерти изнесоха в район „Западен”.

На беседата присъстваха представители на детските градини и училищата в района, а специален гост бе кметът Димитър Колев.

Специалистите отбелязаха и друг интересен факт – напоследък все повече непълнолетни момичета посягат към дрогата. „Бъдете зорки особено по отношение на момичетата, те се развиват по-бързо от момчетата особено след 6-ти клас, често демонстрират поведение на безнаказаност и много по-лесно пристъпват към тези забранени вещества”, заяви пред присъстващите инспекторът от Детска педагогическа стая към район „Западен” Кремена Стойкова.

Тя заедно с инспекторите от отдел „Наркотици” към Второ районно управление на полицията Петър Бакалов и Иван Илиев запознаха присъстващите с основните видове наркотици, които са разпространени сред малолетните и непълнолетните, както и с основните симптоми, по които може да се познае, че даден младеж е употребил подобни вещества.

Те призоваха учители и родители към бдителност, тъй като по думите им за съжаление през последните години дрогата става все по-достъпна и към нея посягат деца както от заможни семейства, така и от такива с по-скромни възможности.

„Единствената наша цел е да бъдем полезни, да запазим здравето и живота на децата и да разрешаваме проблемите по най-правилния начин. Затова ви призовавам: търсете нашата помощ, ние ще направим всичко възможно да бъдем полезни”, заяви инспекторът от детска педагогическа стая в район „Западен”.

Кремена Стойкова разказа и за конкретни случаи от своята практика, в които се е налагала намесата на компетентните органи, за да се помогне на деца, попаднали в капана на наркотиците.

 

Подобни статии

Top