Съдят рецидивисти за кражба на жп кабел

Районна прокуратура Пловдив привлече като обвиняеми Васил Г., на 30 г., и Янко С., на 44 г., двамата от Стамболийски, за кражба при опасен рецидив и за премахване на знак, предназначен за обезпечаване на сигурността на движените по железопътния транспорт – престъпления по чл. 196 ал. 1 точка 2 във връзка с чл. 195 ал. 1 точка 4 и точка 5 във връзка с чл. 29 и по чл. 344 ал. 1 във връзка с чл. 20 ал 2 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 22 февруари 2016 г., в района на жп линиите край гара Стамболийски, двамата извършили кражба на 18,8 метра сигнален кабел. За целта те предварително се били сговорили и носели със себе си брадва, с която отсекли кабела и го натоварили в ръчна количка.

В този момент служители на МВР пристигнали на местопроизшествието и успели да заловят единия от извършителите, който посочил и съучастника си.

Едновременно с кражбата на кабелите двамата прекъснали сигнализационна инсталация, предназначена за обезпечаване сигурността на железопътния транспорт и с това изложили на опасност живота на пътуващите с влаковете, както и имуществото в БДЖ. Двамата са осъждани многократно за кражби.

Янко С. и Васил Г. са задържани в ареста за срок от 72 часа. Предстои в петък наблюдаващият прокурор Георги Кърпаров да внесе искане в Районен съд-Пловдив за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.

 

Подобни статии

Top