8 април е Международен ден на ромите

8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, е на Международната организация „Романо юнион“.

Изборът на датата не е случаен. На този ден се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем“ на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Днес по традиция в пловдивския квартал „Столипиново“ ще се проведе традиционният конкурс „Мис Чае шукарие“, но участие в него ще вземат само местни хубавици от ромския етнос, тъй като за разлика от миналата година от София и други градове няма да дойдат кръшни и красиви кючекчийки, съобщи „Труд“. Организаторите, начело с бившия общински съветник от ДПС Антон Карагьозов, възнамеряли да поканят ромски ансамбъл от Ботевград и окрестър „Три звезди“, но не получили поисканите от Община Пловдив 2000 лв. за празника си навръх Международния ден на ромите с мотива, че закъснели със заявката и въпросното събитие не било включено в културния календар на града за 2016 г. По тази причина не е планирано и финансирането му, твърдят от градската управа под тепетата.

В „Столипиново“ празнуват 8 април от 1994 г. насам.

Подобни статии

Top