8 години затвор за шофьора-убиец на близначките Яница и Виолета (СНИМКИ)

katastrofa bliznachki (2)

8 години затвор при първоначален общ режим в затворническо общежитие ще лежи 23-годишният шофьор Атанас Тонев от Стамболийски заради катастрофата, при която загинаха 19-годишните близначки от Пловдив Яница и Виолета Филчеви и 22-годишния Ивайло Петров. Съдът отне  и книжката на младия шофьор за срок от десет години.

Тонев, който днес дойде с патерици в съдебната зала, се призна за виновен и защитата му поиска делото да се гледа по съкратената процедура. Затова присъдата му бе намалена с една трета и от 12 години лишаване от свобода бе редуцирана до 8. Така в залата не се стигна до разпит на свидетели и вещи лица, а бяха приети разпитите и експертизите, направени по време на досъдебното производство.

Тонев призна вината си за причиненения от него пътен инцидент, станал на 28 април 2015 година в Стамболийски. Тогава, управлявайки „Ауди А4″, той направил опит да изпревари със 107 км/ч. друг лек автомобил „Хюндай“, който завивал наляво и вече бил с включен ляв мигач.  След удара аудито започнало да се върти по часовниковата стрелка и странично да се хлъзга по пътната настилка. Така напуснал платното за движение и се ударил в три коша, а после и в крайпътно дърво. От удара на място загинали двете близначки – Яница и Виолета, на които само след месец предстоял абитуриентски бал и колегата на Тонев Ивайло Петров – баща на току що родено момиченце – Ивона. Самият Атанас успял да излезе от колата през прозореца на шофьорската врата и останал да лежи на земята, тъй като имал счупване на лявата тазобедрена става.

„Искам да изкажа моите съболезнования към близките на пострадалите. Съжалявам за станалото. Както момичетата, така и момчето ми бяха приятели, бяхме колеги с Иво. Не мога да върна времето назад!“ – бяха последните думи на Атанас Тонев.

Съдът прие, че деянието му представлява особено тежък случай.  Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top