8 месеца затвор за трафикант на мигранти (СНИМКИ)

Те бяха задържани при зрелищна нощна акция на 1 ноември на ул. „Елба“ в мултиетническия квартал.

Единствената ефективна присъда е за 52-годишния Юри Бошнаков, който ще лежи 8 месеца в затвора при първоначален строг режим. По три години условно с пет години изпитателен срок даде Пловдивският районен съд на 44-годишната Анета Русинова, 35-годишния Славчо Тодоров и 23-годишния афганистанец Абдула Исахел. Една година условно с три години изпитателен срок получи 28-годишния Илиян Караманов, син на Анета.

Четиримата условно осъдени ще трябва да платят и глоби, като за трима от тях – Анета, Илиян и Славчо сумата е 5000 лева, а за афганистанеца Абдула – 1000 лева.

Присъдата бе наложена на петимата и приведена веднага в изпълнение, след като между тях и прокуратурата бе сключено споразумение. Тя не подлежи на обжалване.

Припомняме, че на 1 ноември петимата бяха задържани за трафик на бежанци през границата. Същия ден Славчо отишъл до място, където се събирали границите на Гърция и Турция и оттам натоварил в седан 9 души, които довел до Пловдив. След това се върнал да вземе още една група. Тогава обаче той и бежанците, които твърдяли, че са кюрди, били спипани от българските власти.

По-късно при акцията в Столипиново пловдивските полицаи открили общо 18 души на възраст между 20 и 30 години без документи за самоличност. Въпреки твърденията им, че са кюрди, те не знаели езика, но пък владеели афганистански. Повечето бежанци искали да отидат при свои близки в Швеция, някои от тях се били насочили към Германия, а други – към Англия.

Справка на прокуратурата показала, че в Афганистан единствено хора от висшите класи имат документи за самоличност. Всички останали не притежавали такива и не фигурирали в никакви регистри. „На практика и досега не знаем какви и кои са тези хора“, коментираха магистрати. Това е първото подобно дело, което приключва с присъда в Пловдивския районен съд.

След подписване на споразумението белезниците щракнаха на ръцете на Юри Бошнаков, а останалите четирима души бяха освободени.

Подобни статии

Top