8 причини за липса на енергия и постоянна умора

Липсата на енергия и постоянната умора са нещо, с което всеки човек се е сблъсквал в живота си.
Освен че пречат на трудоспособността ни, те влияят силно и живота и личните ни отношения, но могат да бъдат и знак, че нещо в здравословното ни състояние не е наред.

Вижте най-честите причини за перманентната липса на енергия:

1. Не спите достатъчно.
Сънят не е просто почивка. Той влияе на много неща, като например на растежния хормон – протеин от хипофизната жлеза, който играе роля в заздравяването на мускулите и костите.
Засяга и начина, по който тялото ни трупа мазнини (особено в областта около стомаха) и е от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка.
Недостигът му води до умора, намалена сила и издръжливост, както и симптоми на депресия. Тъй като растежният хормон се секретира основно когато спим, един 8-часов здравословен сън ще повиши вашата енергия.

2. Ядете прекалено много вредна храна.
Смятаме, че захарта е бърз начин за повишаване на енергията, но в дългосрочен план тя прави точно обратното. Всички завършващи на -оза, като например глюкоза, декстроза, малтоза и захароза, просто ще ви оставят в застой.

3. Не пиете достатъчно вода.
Много хора не могат да се разберат, когато тяхната умора се дължи на дехидратация. Една чаша вода може да е нещото, което ви трябва, а не захарта, която вече споменахме. Пийте колкото вода ви е необходима, за да държи устата си влажна през целия ден. И не забравяйте това правило: вашата урина трябва да бъде леко жълта. Ако тя е по-светла или по-тъмна, трябва да се пие повече вода.

4. Имате недостиг на витамин B.
Имате нужда от витамините от група В, за да могат вашите митохондрии да превръщат глюкозата в енергия. Ако имате симптоми на ниска енергия, проверете нивата на витамин B12. Ако откриете, че имате редкия случай да не ги усвоявавате добре в червата и стомаха, можете да си правите една инжекция B12 годишно.

5. Имате инфекция.
Инфекцията и възпалението могат да са причина за липсата на енергия.
За да избегнете някои от тези проблеми, грижете се за зъбната си хигиена, за да намалите риска от възпаление на венците. Използвайте пробиотици за лечение на простатит, вагинит и чревни инфекции.

6. Трябва да се движите повече.
Можете да увеличите вашата енергия с прости дейности като ходене. Когато се движите, се освобождава азотен оксид от артериите, за да даде възможност на кръвта да се движи свободно през съдовете. Това помага да получите повече хранителни вещества до клетките.

7. Вашите хормони не са в норма.
Има много хормони, които влияят на енергията.
Проблемите могат да се крият в хипоталамуса, хипофизата и щитовидната жлеза. Двата основни източници на проблеми са нарушена функция на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Изследвайте хормоните си, за да се уверите, че са наред.

8. Имате инсулинова резистентност.
Инсулиновата резистентност е предвестник на диабет. Това е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си към инсулина, което от своя страна води до липса на енергия и постоянна умора.

Източник: framar.bg

Подобни статии

Top