8 март е! Празнува нежната половина на човечеството

Майки, баби, любими, колежки, приятелки… Честито на всички жени!

8 март е, Ден на жената. Започнал като политическо събитие, празникът постепенно става част от световната културата и дава повод за специално внимание и уважение към дамите. В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според някои българи християнският празник на майката и жената е Благовещение (25 март).

Идеята за създаване на Международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 година, първото публично честване е през 2015 година. Като общобългарски празник 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 година. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 година честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Денят е официален празник в Афганистан, Ангола, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай, Куба, Грузия, Гвинея, Бисау, Еритрея, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Северна Македония, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Непал (само за жени), Русия, Таджикистан, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан, Виетнам и Замбия.

 

Подобни статии

Top