8 месеца затвор за трафикант на афгански мигранти, спипан край Пловдив - DC news

8 месеца затвор за трафикант на афгански мигранти, спипан край Пловдив

Афганистанците обяснили, че платили на турски каналджии по 3000 евро, за да стигнат до Сърбия

8 месеца затвор, при първоначален общ режим ще лежи трафикант на мигранти за това, че прекарал незаконно през страната петима афганистанци. Съдът постанови и 2 500 лева глоба за трафиканта, който е признал вината си. Присъдата е произнесена след споразумение с Районна прокуратура Пловдив, одобрено от съда.

27-годишният трафикант с инициали П.Ч. бил задържан край Пловдив на 19 септември, заедно с петима граждани на Афганистан, сред които и 15-годишно момче. Той е бил обвинен в това, че е подпомогнал бежанците да преминат през страната в нарушение на закона, като е използвал лек автомобил, марка „Хонда Сивик“.

П.Ч. е осъден и за това, че на същата дата противозаконно е попречил на орган на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като осуетил извършване на проверка чрез бягство  с автомобил.

По делото е установено, че П.Ч. качил в автомобила си в района на хасковско село петимата граждани на Афганистан. Те били преминали границата от Гърция в България по реката, с лодки. Трябвало да стигнат до София. В района на автомагистрала „Тракия“, близо до Ихтиман, полицейски служители се опитали да спрат автомобила, но шофьорът не се подчинил  и обърнал посоката на движение. В района на Пловдив той изоставил автомобила и чуждите граждани и опитал да се укрие. По-късно е заловен от служителите на МВР.

Чужденците обяснили, че дали на турски каналджии по 3000 евро с обещанието да стигнат до Сърбия. Петимата граждани на Афганистан са настанени в Миграционен център.

Определението на Районен съд – Пловдив е окончателно.

Подобни статии

Top