80-годишен юбилей чества музеят на Вазов в Сопот (ПРОГРАМА)

Kyshta-muzei Ivan Vazov

80-годишен юбилей чества днес музеят в родната къща на патриарха на българската литература Иван Вазов и неговия достоен род в Сопот. Честването ще протече под патронажа на Областния управител на област Пловдив  Розалин Петков. Вижте и програмата за честванията:

ПРОГРАМА

6 юни 2015 /Събота/

10:30 – 11:00
Посрещане на официалните гости на площад „Иван Вазов“ с участието на военен духов оркестър към 61 Стрямска механизирана бригада

11:00 – 11:20
Тържествена част- площад „Иван Вазов“. Водещ актьорът Янко Лозанов с участието на деца от НУ „Неделя Петкова“

11:20 – 11:30
Засаждане на дръвче до родната къща музей на Иван Вазов

11:30 – 12:20
Възстановка на ритуала отпреди 80 години
• Празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски

•Разглеждане на родния дом на Иван Вазов
• Откриване на изложба „Обичаният Вазов“ с експонати от Къща музей „Иван Вазов“ – гр. София. Специален гост – Мирела Иванова- уредник на Вазовия дом в София.
• Изпълнения на оперния певец Николай Петров, солист към Софийската опера.

12:30 – 13:00
Посещение на „Девическото училище“
• Откриване авторска изложба „Вазовият Сопот“ на Христо Цолев

За първи път в Сопот гостуват ценни вещи и експонати от фонда на къща музей „Иван Вазов” – София сред които и Сребърната лира, подарък за Вазов за първия му творчески юбилей!

“ОБИЧАНИЯТ ВАЗОВ”

Къща музей „Иван Вазов” в София гостува с едноименната изложба в родния град на поета по повод юбилейните тържества на музея в Сопот

В своя дълъг, прелюбопитен и знаков спомен за посещението на Иван Вазов в Бургас през 1920 година Петко Росен разказва и следното: “Водейки го под мишница, слязохме долу. Обсипаха го с цветя – порой. Тръгнахме към хотела. В миг учениците от горните класове го грабнаха и понесоха… Счухме само: “На морския бряг, на морския бряг”, “Бре стига,  бре оставете го, ще го изтървете”. Кой чува! Море от младеж и над вълните на това море се носи като свещена скиния бледен и занемял дядо Вазов.

Целият град е обхванат от една същинска подлуда. Защо, откъде тази френезия – всичко това? Не от това ли, че в нашите покрусени души се мярна обликът на нашата гордост, на нашето национално величие? Не беше ли това едно: е т о  н и, все пак нещо, щом имаме такива великани. И всеки виждаше, чувствуваше, че дядо Вазов бди над всекиго в душата и над всички като библейски великан, когото, за да постигнеш, трябва подлуден подем на духа…”

В “подлуден подем на духа” българите обичат, четат, тачат, боготворят Вазов приживе, превръщат го в мит и легенда приживе, спират влаковите композиции, с които пътува, за да го приветстват,  наричат синовете си на имената на героите от исторически му драми, маршируват с неговите песни до дома му и там в благодарствен екстаз скандират “Ура!” с надеждата, че той ще се появи на някой от прозорците и ще ги благослови.

През тази година се навършват 165 години от рождението на обичания Вазов, поел и пренесъл с изумително, изправено, балканджийско достойнство кръста на непомерната народна любов. Отрупван с невидими или ярки знаци на признанието, почитан всекидневно и лично, честван всенародно в два големи юбилея, Вазов, саможив и притаен в самотността си,  запазва достолепната си скромност. Днес във фонда на софийския му музей, негов дом в продължение на двадесет и шест години, се пазят уникалните дарове, с които българите засвидетелстват благодарността си към своя поет и писател, упованието си в неговото Слово.

Неслучайно изложбата с оригинали е онасловена “Обичаният Вазов”. В нея са включени  творби, главно поздравителни адреси, дело на големи български майстори, подарени на Вазов за двата му юбилея през 1895 и 1920 година, които отбелязват незаменимото му присъствие на българската литературна и обществена сцена. Дело на Иван Мърквичка е  оригиналната илюстрация към поемата “В царството на самодивите” в Поздравителния адрес на Славянска беседа, връчен на Вазов за първия му юбилей. Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през същата 1895 година. Истинско умиление предизвиква скромната скица с туш, правена от близкия и верен, дългогодишен Вазов приятел, писателя Константин Величков.  Интерес представляват и Поздравителните адреси, повечето от тях шедьоври на декоративното изкуство, създадени от художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков, Сава Злъчков и връчени на Иван Вазов от името на знакови институции като Съюза на българските писатели, Народният театър, Театър „Ренесанс”.

В изложбата “Обичаният Вазов” присъстват и  уникални предмети, които по своя характер се доближават до творби на изкуството – на първо място това е поръчаната специално във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани имената на  Вазовите творби, сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей, златният часовник, личен дар от министъра на просвещението Стоян Омарчевски и най-високият български орден, „Св.Св. Кирил и Методий” с лента и звезда.

Иван Вазов не е колекционер, творбите, събрани в изложбата обаче са колекция, но не обикновена и грижливо пазена във фондовете на къща музей “Иван Вазов”в София, а колекция на народната любов и признателност.

Изложбата “Обичаният Вазов” ще се открие в къща музей „Иван Вазов” в Сопот на 6 юни 2015 по време на тържествата в родния град на поет, посветени на 80 годишнината от възстановяването на родната му къща и откриването и като музей.

Изложбата „Вазовият Сопот” на художника Христо Цолев представя изключителни платна живопис от най-паметните и ембематични за Сопот места и сгради. Изложбата ще бъде ситуирана в Девическото училище и открина на 6 юни 2015 година, представена от Димитър Бакърджиев, художник и склуптор.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top