80 творби на Анастас в Градската художествена галерия - DC news

80 творби на Анастас в Градската художествена галерия

Анастас Константинов открива изложба в Пловдив

Над 80 творби на художника Анастас Константинов са показани в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия в Пловдив. Изложбата се открива днес и може да бъде видяна до 18 юли. Поводът за мащабната изложба е 30-годишният професионален творчески път на автора. Анастас Константинов е известно име в българското изобразително изкуство. Последните му изяви са свързани с 5-годишен американски проект на Майкъланджело Чели, представящ творчеството на художника на престижни световни арт форуми.

Част от този проект беше участието на Анастас в седмицата на Art Basel Miami Beach’2012, на Select Fair, след като журито одобри неговите творби. Тази година участието му в Ню Йорк на престижния арт панаир Select Fair New York City беше предшествано от самостоятелна изложба в Питсбърг.

За последните 25 години това е първата голяма експозиция на Анастас Константинов в Пловдив. По този повод той казва, че който твърди, че не се вълнува, не е искрен: „Винаги артистът, когато е на сцена, се вълнува. В случая аз съм на сцената, защото ми е предоставено пространството на ГХГ, за да покажа какво съм постигнал и аз се вълнувам.

Няма начин да не е така, защото това е трудът ти и то за много време“. Подбраните за изложбата творби са правени в последните 10 години и разработват теми, които винаги са вълнували художника. Само една – рисувана по житието на Света Богородица, е отпреди 15 години, но се показва за първи път пред публика.

„Тя стилистично е по-различна от другите картини, направена е бавно и с голям майсторлък. Рисувал съм я една година“, разказва художникът.

Желанието на Анастас е с посланията на картините да прехвърли мост между минало и съвременност, да провокира публиката да се замисли върху нещата от живота и да разбере, че платната му са парче свобода или както казваше големият скулптор Ален Роа: „Хората не купуват картините на Анастас, те купуват свобода“.

Подобни статии

Top