80 ухапани от кърлежи за два месеца в Пловдив

80 ухапани от кърлежи в Пловдив

80 случая на ухапания от кърлежи са регистрирани през месеците май и юни, сочи справката на Регионалната здравна инспекция в Пловдив. През този период с диагноза „лаймска болест“ в   Кърлежите се активизират през месец май, най вече след валежи. Те мога да се появят дори в градските паркове и градини, където е пръскано с препарати.

Паразитите може да са приносители на няколко вида заболявания едновременно и да ги предадат чрез кръвосмучене.

Кърлежите предават запаразата не само по време на смученето на кръв чрез слюнката, а заразата е разпространена и в хемолимфата. Така че, ако го свалим с гола ръка и го смачкаме, лимфа може да проникне в микротравмички от кожата и да зарази този, които го сваля, обясни епидемиологът доц. Николай Ватев.

Той е катеторичен, че на практика няма напълно ефективни предпазни средства. Все пак специалистите съветват да се носят светли дрехи, защото по този начин паразитите се виждат лесно. Препоръчват се също дългите ръкави и панталони.

Лекарите предупреждават хората да не правят самостоятелни опити за изваждането на паразитите. Ако все пак са го направили и част от кърлежа е останал в тялото, то е необходимо да се потърси специализирана медицинска помощ. Първите симптоми на лаймската болест и марсилската треска са зачервяване на ухапаното място, главоболие и висока температура.

 

Подобни статии

Top