80 деца в риск ще получат подкрепа чрез инициативата „Здраве и сън“ в Асеновград

Инициативата „Здраве и сън“ стартира под мотото „Да се храним по-умно, да спим по-добре и да живеем по-здравословно“

Община Асеновград отново обръща вниманието си към подкрепа за децата в риск и от уязвими групи, които са потребители на Центъра за ранно детско развитие (ЦРДР) в града. Стартира инициативата „Здраве и сън“, под мотото „Да се храним по-умно, да спим по-добре и да живеем по-здравословно“. Целта е да се предостави информация за значението на дневния режим, храненето и сънят при децата. Инициативата е насочена към всички потребители на услуги в ЦРДР.

Информационната кампания включва информиране за храненето на кърмачетата и малчуганите в ранна възраст. А именно – стимулиране на кърменето, значението на броя на храненията и определянето на режима, фази на захранване на кърмачето, прием на течности и други.

За децата в ранна възраст ще се отбележат препоръки за режима и стимулиране на самостоятелността и участието на децата при приготвянето на храната. За съня – ритъм на сън и бодърстване, определяне на времето за нощен и дневен сън, препоръки за занимания преди сън, значението на самостоятелното пространство за спокоен сън на детето.

Инициативата на ЦРДР към община Асеновград обръща специално внимание на родителската подкрепа и изграждането на подходящ дневен режим на детето. А за спокойния сън на най-малките организаторите ще предоставят завивки за всяко дете.

Център за ранно детско развитие – Асеновград се реализира по евро проект и разполага със специализиран екип от педиатър, стоматолог, психолози, рехабилитатор, специален педагог, логопед, социални работници, медицински сестри, акушерка и медиатор, предоставя безплатни консултации за деца на възраст от 0 г. до 7 г. и техните семейства, които имат здравен, социален и образователен характер. Консултации се предоставят безплатно на територията на Асеновград.

Идеята ще се реализира в дните от 4-ти до 7-ми март. Ще бъдат подпомогнати около 80 деца. На бебетата ще бъдат раздадени ромпъри, а на по-големите деца – одеяла.

Подобни статии

Top