802 безплатни прегледа за рак на гърдата в КОЦ-Пловдив само за седмица - DC news

802 безплатни прегледа за рак на гърдата в КОЦ-Пловдив само за седмица

И през тази година от КОЦ – Пловдив проведоха кампания за безплатни профилактични прегледи

Розова панделка на ревера си поставиха, в знак на съпричастност към болните от рак на гърдата, в Комплексен онкологичен център – Пловдив. Лекари, медицински сестри и част от персонала се събраха точно в 13,00 часа в двора на лечебното заведение и  пуснаха в небето розови балони, като с това изразиха подкрепата си към жените с коварната диагноза. Поводът е  19 октомври – Международния ден за борба с рака на гърдата.

И през тази година от КОЦ – Пловдив проведоха кампания за безплатни профилактични прегледи. В периода 05-12 октомври 2022г. бяха извършени 802 прегледа. От тях, 384 жени  са насочени към Отделението по образна диагностика.

„От тези, които бяха прегледани, открихме един карцином на гърдата, пет жени бяха с фиброаденоми и 11 от тях бяха с кистозни изменения, които бяха пунктирани и диагностицирани на момента“, заяви  д-р Славея Измирлиева – началник Отделение по образна диагностика в Комплексен онкологичен център – Пловдив.

Д-р Измирлиева призовава жените да не забравят за това рисково заболяване и да си правят редовни профилактични прегледи.

„Резултатите, които виждате са само в рамките на едноседмични прегледи, което разбира се, бие тревога. Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване. Това е нещо, което може да се излекува докрай и след това, тези жени, могат да продължат да бъдат полезни за обществото и за семейството си“, заяви онкологът.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др. Специалистите напомнят, че придържането към здравословен начин на живот, умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол, могат да намалят риска от развитието на рак на гърдата.

Комплексен онкологичен център – Пловдив напомня на всички, че ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Подобни статии

Top