Данъчна от Пловдив взимала от 130 до 780 лева подкуп за услуга

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за получаване на подкупи срещу 42 годишната Нели К., главен специалист в дирекция „Обслужване“ при НАП Пловдив.

В периода от 29.05.2015 г. до 13.01.2016 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството и на длъжностно лице, е приела пари на обща стойност 5360 лв., за да наруши служебните си задължения.

Обвиняемата е получила парите от общо 20 човека, за да промени здравноосигурителния им статус в електронната система на НАП, без да са заплатили дължимите здравноосигурителни вноски, като сумите, давани й от всеки един от тях, варират от 130 до 780 лева.

Разпитана в хода на досъдебното производство, обвиняемата е дала обяснения пред съдия и се е признала за виновна.

Участвала е и в следствен експеримент, при който е посочила механизма на извършваните от нея срещу заплащане промени в електронната система на НАП.

Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1 000 лева.

Разследването продължава, като е възможно броят на лицата, дали подкупи за извършване на предлаганата от обвиняемата „услуга“, да достигне 50.

Предвиденото от закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода до осем години и глоба до 10 000 лева, както и лишаване от права да се упражнява определена професия, респективно да се заема определена длъжност.

Подобни статии

Top