Филателисти се наредиха на опашка за Севт III в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Филателисти от цялата страна пристигнаха днес в града  под тепетата, за да се сдобият първи с новата пощенска марка на тема „Антични тракийски монети“.

Марката бе официално валидирана в централното фоайе на Дома на култура от главния изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки и кмета на Пловдив Иван Тотев.

На церемонията присъства и авторът на проекта – художникът Симеон Кръстев. От думите му стана ясно, че на марката е изобразен портрет на Севт III –  тракийски владетел от 330 пр.н.е. до 300 пр.н.е. и последният голям владетел на Одриското царство.

„Това е първият рисуван портрет на Севт III, което прави марката още по-ценна“, допълни Кръстев.

„Днес  тази монета има по-особено място в изследването на Античния свят, когато през 2004 г. проф. Китов открива бронзовата глава на Севт III. Според проучванията става ясно, че на 94 %,  откритието съвпада със изображението на античната монета“, обясни Деян Дънешки.

Изданието се състои от една пощенска марка в блок с номинална стойност 0,65 стотинки, в тираж 3100 броя и специален пощенски печат. Изпълнителният директор на „Български пощи“ обясни, че в Пловдив днес са донесени 500 броя, а останалите са предвидени за международния пазар и вътрешен обмен.

Минути след официалната част колекционерите веднага се подредиха на опашка и търпеливо изчакаха да бъдат повикани по списък, за да получат ценната марка.

 

 

Подобни статии

Top