81 години от рождението на Георги Аспарухов-Гунди (СНИМКИ И ВИДЕО)

Играчите и треньорският щаб на Левски почетоха легендата

Навършват се 81 години от рождението на иконата за поколения левскари Георги Аспарухов. „Синята“ легенда остава в паметта на поколенията не просто като велик играч, а като явление за спортната общественост и цяла България.

За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят винаги. Той бе и остава всенароден любимец. Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта. Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в него хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

За националния отбор на България Гунди има 50 мача и 19 гола. През декември 1968 година той отбелязва знаменит гол срещу тогавашния световен шампион Англия насред „Уембли“. Георги Аспарухов, бивш нападател на Левски и Ботев, участник на три Световни първенства, през 1999 година бе обявен за „Футболист на ХХ век на България“.

Легендарният нападател загива трагично в катастрофа край Витиня на 30 юни 1971 година заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков.

Футболистите и треньорите от първия тим на Левски поднесоха цветя и венци на паметника на клубната легенда.

Паметта на Гунди почетоха и футболистите от ДЮШ на клуба. Собственикът на клуба Наско Сираков и изпълнителният директор Даниел Боримиров не присъсвтаха на кратката церемония пред сектор „А“ на „Герена“.

Източник: БГГНЕС, ПФК Левски 1914