Вижте новата Желязна завеса, която спира ордите по пътя им към Европа! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Британското издание „Дейли мейл“ нарече над 30-километровата ограда с бодлива тел  на границата между Гърция и Македония „новата Желязна завеса“ и я сравни с падналата преди четвърт век Берлинска стена.

Този път обаче стената не разделя два братски народа, а нейната цел е да спре ордите от емигранти от Сирия и Афганистан, които напират да влязат в богатите страни от Европейския съюз като Германия, Австрия, Швейцария, Швеция и Дания. Именно тази ограда се превърна в новата граница на Европа, която очевидно е на път да пожертва Гърция и да я остави да се оправя с продължаващия човешки приток, в който освен бягащи от войната има и терористи и ислямски фундаменталисти.

Многохилядната тълпа вече щурмува границата с камъни и бе трудно отблъсната от македонските сили за сигурност със сълзотворен газ и всякакви помощни средства. По данни на ООН, от началото на годината в Европа са влезли 131 хиляди емигранти, въпреки засилените мерки по границите и издигнатите огради не само от Македония, но и от Австрия и от Унгария. Това е 30 пъти повече от влезлите за този период в началото на 2015 година.

В същото време толерантните европейци вече станаха свидетели на групови изнаилвания по Нова година в Кьолн и в други германски градове, френските сили за сигурност, както и британските, са ежедневно изправени пред безредици в Кале, а емигрантите очевидно нямат намерение да променят начина си на живот и културата си.

В същото време изниква въпросът – след като Турция изнудва ЕС за пари и ще ги получи, а Гърция ще направи същото, няма ли потокът да се насочи към България и готово ли е тя да опази границите си?

Снимки: Дейли мейл

Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top