Асеновград отбеляза тържествено 3 март (СНИМКИ)

Днес отбелязваме 3 март – Денят на Освобождението и Национален празник на Република България. В Асеновград честванията започнаха с панихида в памет на загиналите за Освобождението в двора на храм „Свети Димитър“, където се намира паметникът на прапорчик Вишняков.

Венци и цветя поднесоха кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов, народните представители от Асеновград, общински съветници и десетки граждани. Отбелязването на днешния празник продължи на площад „Акад. Николай Хайтов” с приемане на строя на Военно формирование 24490 от техния командир полк. Лъчезар Мишев и военен ритуал по издигане на националното знаме.

Кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов се обърна към всички асеновградчани по повод Националния празник на Република България с думите: „Днес е дата, на която ние, българите, дишаме по-различно. Защото е 3-ти март. Тази дата е специална и принадлежи, както на историята, така и на бъдещето ни”.

В своето послание към съгражданите си кметът Караиванов отбеляза, че светът около нас се променя по-бързо и по-рязко, отколкото ни се иска. „Европа е пулсираща карта на мигрантски потоци, тероризмът из Стария континент страшно много държи да покаже, че е по-силен от нормалния живот, а големите държави, лостове на световната политика, изострят отношенията си.

Но нищо от случващото се наоколо не е причина да загубим националната си идентичност и памет. Единствената ценна позиция е – „За България”. Това ни сочи мъдростта на българската история, онази история, която възкачи на върха на държавността ни датата трети март”, изтъкна още д-р Караиванов.

С дълбок поклон и всепризнателност пред паметта на освободителите на България и пред датата 3-ти март завърши тържественото му слово. След официалната част ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ изнесоха патриотичен рецитал. Празникът продължи с концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия”.

Top