Шофьорите с до 5 години стаж най-често участват в катастрофи

През последните години се констатира, че най-често участват в катастрофи водачи с до пет години стаж зад волана, каза пред Радио “Фокус” инпсектор Ботьо Гиргинов, говорител на КАТ “Пътна полиция” – Пловдив.

По думите му, през 2015-та година от възникналите пътнотранспортни произшествия с травматизъм, на първо място са движението с превишена и несъобразена скорост, както и навлизането в насрещно движение.

Необходимо е да се повишава непрекъснато квалификацията на водачите – не е достатъчно само вземането на шофьорска книжка, каза още инпспектор Гиргинов. По думите му, всички трябва да отговорим адекватно на изискванията на забързаното ежедневие, в което живеем.

През пролетно-летния сезон се увеличават сигналите за места, на които се провеждат нерегламентирани състезания с автомобили. В така наречените гонки участват водачи с малко години стаж зад волана, като това води до конкретни заплахи, както за техния живот, така и за всички нас участници в движението.

„Опитваме се по различни методи на въздействие да повлияем на тези водачи, като най-често при констатиране на такива нарушения се съставя акт за установяване на административно нарушение, но има случаи, при които се съставят и глоби с фиш”, каза още инспектор Ботьо Гиргинов.

Според него проблемът с нерегламентираните състезания вълнува обществото на територията на цялата страна.

„Много често във връзка с тези нерегламентирани състезания по улиците, булевардите и определени места на територията на Пловдив, възникват пътнотранспортни произшествия с травматизъм”, допълни инспектор Гергинов.

Подобни статии

Top