82% от богатството по света е в ръцете на 1% от хората

Световната икономика функционира в полза на богатите, като възнаграждава благосъстоянието, а не работата

Най-богатият 1% от човечеството е прибрал 8 на всеки 10 долара, генерирани през изминалата 2017 година. Това сочи най-новият доклад на организацията Oxfam International, цитиран от profit.bg.

Според проучването, през 2017 г. долните 50% по благосъстояние в света не могат да се похвалят с никакво подобрени на финансовите си възможности. От друга страна, 82% от благосъстоянието, създадено през миналата година, е отишло при най-богатия 1% от човечеството.

Така, според Oxfam, тенденцията сочи, че световната икономика функционира в полза на богатите, като възнаграждава благосъстоянието, а не работата.

Миналата година е била рекордна по брой новопоявили се милиардери – един на всеки два дни.

Общото благосъстояние на милиардерите по света се е повишило с 762 млрд. долара в периода март 2016 г. – март 2017 г.

„Появата на все повече милиардери не е знак за подобрена икономика, а симптом на пропадаща икономическа система“, казва Уини Байниама, изпълнителен директор на организацията, цитиран от CNN.

Ръководителят на Oxfam посочва, че хората, които „правят нашите дрехи, сглобяват нашите телефони и отглеждат храната ни“ са жертва на експлоатация с цел забогатяването на корпорации и милиардери.

През последното десетилетие доходите на обикновените работници по света нарастват на година с едва 2%, докато на супербогатите с приблизително 13%, сочи докладът.

Около 56% от населението на света живее с между 2 и 10 долара на ден. За сравнение, изпълнителен директор на една от топ фешън корпорациите в света заработва за едва 4 дни средствата, които ще спечели работник в Бангладеш през целия си живот.

Проучването е изготвено на база на данните за световното богатство (Global Wealth Databook) на швейцарската банка Credit Suisse.

Докладът очертава и ефектите от равенството между половете,

показвайки, че мъжете притежават повече земи, акции и други финансови активи, спрямо жените.

„Трудно е да намерим политик или бизнес лидер, който няма да каже, че е притеснен относно неравенството. Дори още по-трудно е обаче да намерим такъв, който прави нещо по въпроса.“, казва Биниама.

Според него, се случва точно обратното, като по света се наблюдава повишаване на данъците и пренебрегване на правата на работниците.

Oxfam призовават правителствата по света да фокусират политиките си към справедливо разпределение на благата и повече права на работниците.

Организацията смята, че е нужно ограничаване на механизмите за избягване на данъци, въвеждането на лимит на средствата, които се разпределят между акционерите, и поставянето на таван на възнагражденията, които могат да получават изпълнителните директори.

Ако тенденцията за разширяване на дистанцията между бедни и богати продължи, то през 2030 г. все още половин милиард хора по света ще живеят с под 1.90 долара на ден, добавят от Oxfam.

Подобни статии

Top