Кметът: Тютюневият склад не е паметник на културата (СНИМКИ И ВИДЕО)

Община Пловдив няма информация към този момент сградата на ул. „Одрин“ 8 да е паметник на културата, обяви кметът Иван Тотев.  На редовната пресконференция в заседателната зала на Общината днес присъстваха и гражданите, които направиха жива верига тази сутрин в знак на протест срещу събарянето на тютюневия склад.

По време на брифинга стана ясно, че зданието на ул. „Одрин“ 8 се третира по общия ред, тъй като попада само в охранителната зона. Строителното разрешително е издадено през 2010 година, а през 2014 е презаверено. То има уведомителен характер и по думите на Тотев от Общината не са могли да направят нищо.

„През последните 20 години складът е със статут като на всички обикновени сгради. Защо през тези години никой не е положил усилия да се поправи грешката, е тема, по която може много да се говори“, допълни градоначалникът.

„Събарянето на сградата е законно, собственикът е в правото си да го направи и Общината е била уведомена за тези действия“, коментира кметът. „Дали това ни харесва, или не, няма да промени законовите аргументи“, допълни той. Според Тотев каква ще е съдбата на Тютюневия град до голяма степен зависи от волята на стопаните.

Присъстващите в залата бяха видимо възмутени, а арх. Владимир Петров заяви, че Пловдив е Европейска столица на културата, заради гражданите, а не заради самия град. Думите му предизвикаха бурни аплодисменти и подтикнаха повечето протестиращи да изразят недоволството си пред кмета и заместниците му – Амелия Гешева и Димитър Кацарски.

Пловдивчани настояха и да бъде показана папката с преписката с всички документи, които са свързани със сградата, тъй като това е обществена информация и гражданите трябва да имат достъп до нея.

Експерти още пристигнат днес в града под тепетата, за да обследват архитектурното бижу. Очаква се днес в Общината да пристигне писмо от НИНКН със становище дали сградата е паметник на културата. Ако бъде обявена за такава, то ще се предприемат всички законови действия, за да се спрат разрушителните дейности, каза Тотев.

В края на срещата градоначалникът увери присъстващите, че екипът ще търси истината, която да доведе до запазване на архитектурния паметник и да се даде възможност за реализиране на проекта „Пловдив 2019“. Предстои и среща със собствениците на сградата за изкупуването на имота от община Пловдив.

Чуйте още в следващото видео!

Подобни статии

Top