„Найки” прекрати договора си с Мария Шарапова

Американската компания за спортна екипировка „Найк“ прекрати договора си с Мария Шарапова, която даде положителна допинг проба по време на Откритото първенство на Австралия по тенис. Това заявиха от компанията.

„Ние сме натъжени и изненадани от информацията за положителната допинг проба на Мария Шарапова. Взехме решение да преустановим сътрудничеството си с Мария, докато се провежда разследването“, се казва в изявление на „Найк“.

Рускинята обяви на специална пресконференция в Лос Анджелис, че в пробата й от Откритото първенство на Австралия през януари е открито забраненото вещество „мелдоний“. Тя ще бъде с временно спрени състезателни права от 12 март.

В същото време очакванията са за 2-годишно наказание за Шарапова. Президентът на УАДА Крейг Рийди заяви за АП, че спортистите са длъжни внимателно да разглеждат списъка със забранени вещества.

„Доколкото разбирам този препарат е широко използван в Източна Европа. Той спокойно може да се купи в аптеката. „Мелдоний“ е в списъка на забранените вещества на УАДА от 1 януари и вече има много положителни допинг проби. Това нямаше да се случи, ако спортистите отделяха по-голямо внимание на списъка със забранените вещества“, добави Рийди.

Президентът на руската федерация по тенис Шамил Тарпищев обаче счита, че Мария Шарапова ще може да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро, въпреки че даде положителен допинг тест, съобщава ТАСС.

„Мисля, че това са глупости. Спортистите приемат това, което им се дава от лекари и физиотерапевти. Считам, че Шарапова все пак ще играе на олимпийските игри. Сега трябва да видим как ще се развият събитията“, каза Тарпищев.

Снимка: nike.com

Подобни статии

Top