Звезда от мрамор за пловдивчани в знак на признателност (СНИМКИ)

Пловдив получи почетен знак по случай 73-ата годишнина от спасяването на евреите в България. Той бе връчен от председателя на организацията „Шалом“ Максим Бенвенисти на кмета Иван Тотев на церемония в заседателната зала на Общината.

Звезда от черен мрамор, както и грамота, градоначалникът получи в присъствието на посланика на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан.

 „Пловдив не е вторият, той е другият български град, чиято общественост получава специалния почетeн знак на Организацията на евреите в България.  Този знак е създаден преди 3 годин и негови носители са малко под 40 души и организации. Това е българския аналог на специалната награда на международната еврейската организация за човешки права „Симон Визентал“, каза в словото си председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти.

Той уточни, че отличието се  дава на гражданите на Пловдив – наследници на смелите българи, спасили своите сънародници.

Знакът е създаден преди 3 години, по повод 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Носители на наградата с ане повече от 40 лица и общности. Това е българският аналог на международната награда „Валенберг“, която се дава преди всичко на неевреи за това, което са направили за евреите в годините на Втората световна война.

Кметът Иван Тотев благодари от името на гражданите и  допълни, че Пловдив е един от най-мултикултурните градове от хилядолетия насам. В него заедно са живели и живеят много общности, религии и култури. Това многообразие прави града неповторим и уникален, създава специфичния му дух, изтъкна градоначалникът.

Н. Пр. посланика на Израел Ирит Лилиан каза, че гражданите на Израел ще останат завинаги признателни на българския народ.

Top