Звезда от мрамор за пловдивчани в знак на признателност (СНИМКИ)

evrei_totev (2)

Пловдив получи почетен знак по случай 73-ата годишнина от спасяването на евреите в България. Той бе връчен от председателя на организацията „Шалом“ Максим Бенвенисти на кмета Иван Тотев на церемония в заседателната зала на Общината.

Звезда от черен мрамор, както и грамота, градоначалникът получи в присъствието на посланика на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан.

 „Пловдив не е вторият, той е другият български град, чиято общественост получава специалния почетeн знак на Организацията на евреите в България.  Този знак е създаден преди 3 годин и негови носители са малко под 40 души и организации. Това е българския аналог на специалната награда на международната еврейската организация за човешки права „Симон Визентал“, каза в словото си председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти.

Той уточни, че отличието се  дава на гражданите на Пловдив – наследници на смелите българи, спасили своите сънародници.

Знакът е създаден преди 3 години, по повод 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Носители на наградата с ане повече от 40 лица и общности. Това е българският аналог на международната награда „Валенберг“, която се дава преди всичко на неевреи за това, което са направили за евреите в годините на Втората световна война.

Кметът Иван Тотев благодари от името на гражданите и  допълни, че Пловдив е един от най-мултикултурните градове от хилядолетия насам. В него заедно са живели и живеят много общности, религии и култури. Това многообразие прави града неповторим и уникален, създава специфичния му дух, изтъкна градоначалникът.

Н. Пр. посланика на Израел Ирит Лилиан каза, че гражданите на Израел ще останат завинаги признателни на българския народ.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Top