Работилница за родители „Да пораснем заедно“ в Асеновград

Родителите на деца до 4 г. възраст ще имат възможност да се включат в програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ , която се реализира от община Асеновград в партньорство с Градска библиотека „П. Хилендарски”, с подкрепата на УНИЦЕФ България.

Родителството е старо колкото човешкия род и мнозина вярват, че е инстинктивно, така че защо е нужно да го обсъждаме или да научаваме нещо ново за него? Всеки смята, че знае какво представлява родителството. Щом знаем какво е, значи лесно можем да му повлияем, нали? Но нещата не са толкова прости. Родителството е много сложен комплекс от практически дейности, умения, мисли, отношения и чувства. Колкото и важно да е, то е само една част от идентичността на родителите и се конкурира с други техни роли – на партньори, професионалисти, членове на обществото и личности.  Родителството е и процес, който протича през целя живот: от малките деца, които наблюдават и се учат от поведението на своите родители, ранните представи дали човек да има, или да няма деца, през подготовката за родителство, бременност, раждане, различните фази на растеж на детето, до предопределяне на отношенията с вече порасналите деца. Не трябва да се забравя, че родителството е не само за възрастните – децата също активно участват и влияят на своите родители и взаимоотношенията с тях.

„Работилница за родители“ ще предостави на родители на деца до 4 години възможност да споделят в присъствието на специалисти своя опит, знания и тревоги, свързани с отглеждането и общуването с малките деца. Всяка работилница се състои от 14 последователни сесии, които се провеждат веднъж седмично и включват лекции, интерактивни упражнения и дискусии.

По време на работилниците в малка група, родителите ще научат за основните психологически потребности на децата в тази възраст, за това как могат да насърчат познавателното и емоционално развитие на своето дете, как да поставят граници без да прибягват до насилие и как ефективно да общуват с малкото дете.

Новият цикъл ще стартира в началото на месец април.

Участието на родителите е безплатно. При интерес за повече информация може да се обръщате към Милена Марковска, тел. 0331 68165, 0876840836 или на адрес: гр. Асеновград, ул. „Цар Иван Асен II” 24, както и да заявите желание за участие   елекронно на е-mail: gbph@abv.bg .

Краен срок за записване:  25 март 2015 г.

Подобни статии

Top