Музеят на авиацията се мести под тепетата

Музеят на авиацията край Крумово ще се премести във военното поделение срещу Мебелна къща в Пловдив тази година, съобщи кметът Иван Тотев.

Няколко дни преди пожара в музея, градоначалникът се е срещнал с директора на музея Рада Банялиева и шефката на Националния военноисторически музей Соня Пенкова, като били уточнени детайлите по преместването.

Община Пловдив ще поеме всички разходи по проектиране на територията според изискванията на Националния военноисторически музей.

Ангажираме се да съдействаме Министерството на отбраната да получи от държавния бюджет 5 до 7 милиона лева за ремонт на сградата, заяви градоначалникът.

„Сигурен съм, че след преместването на музея, той няма да има никаква нужда от субсидия и ще бъде даван за пример за това как една такава институция може да се самоиздържа“, допълни кметът.

 Припомняме, че в събота в Музея на авиацията избухна голям пожар, причината за който се оказа работа с ъглошлайф в хангар, където има леснозапалими материали. Огънят е унищожил два оригинални самолета – модел Поликаров – ПО 2 (руско производство ) и модел ЛАЗ-7 (българско производство), както и три макета – реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2.

 

 

 

 

Подобни статии

Top