1% или 5% отстъпка, ако подадеш декларация по интернет

31 март е крайният срок за подаване на годишните декларации за корпоративни данъци от страна на юридическите лица, напомнят от НАП Пловдив. Ако направят това по интернет, те имат право на отстъпка – 1 %, но не повече от 1 000 лева.

Масово дружествата в област Пловдив декларират резултатите от дейността си пред НАП онлайн. 80 на сто от подадените до днес годишни данъчни декларации са електронни – 13 887 от общо постъпили 17 355.

Ако подадат декларациите си по електронен път, също до 31 март 2016 година, физическите лица пък могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.

Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия данък за довнасяне в срок до 3 май 2016 година.

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите на физически лица за 2015 година изтича на 3 май, тъй като 30 април е в събота, а 2 май е почивен ден – Великден. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП.

От дирекцията в Пловдив напомнят още, че информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Подобни статии

Top