Мая Манолова обяви война на тормоза на монополистите

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за законодателни промени, с които да се спре тормоза, който колекторските фирми оказват върху гражданите.

По време на посещението си в Пловдив, общественият посредник обяви, че е готова с промените в три от законите, с които да се промени статутът на Арбитражния съд у нас.

По думите на Манолова използването на арбитражни съдилища от колекторските фирми е нарушение на правата на потребителите.

Според нея има законова празнота и няма установен регламент за това кой може да създава такъв съд, на какви изисквания да отговаря и как да бъдат съдени гражданите.

„Става дума за схема, която по един незаконен начин се използва от монополни дружества, доставчици на обществени услуги и фирми за бързи кредити, които продават дългове на колекторските фирми. Те от своя страна си създават арбитражни съдилища, които служат на господаря, който ги е създал“, обясни омбудсманът.

Манолова смята, че най-драстичната мярка, която е необходимо да се предприеме е арбитражните съдилища да спрат да разглеждат потребителски спорове.

Данните сочат, че през Арбитражния съд за миналата година са образувани 102 000 дела, докато в Административен съд – София годишно се гледат под 15 000 дела.

Общо 1180 са жалбите от граждани срещу  дружества за доставки на услуги, като по-голямата част от тях са срещу Топлофикация.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top