84-годишна жена е починала в МБАЛ „Св. Мина“, лекари се съмняват за коронавирус

Медици излязоха с отворено писмо, че МБАЛ „Св. Мина“ не е подсигурена, за да приема пациенти със съмнение за заболяването

84-годишна жена е починала в пловдивската МБАЛ „Св. Мина“, а лекари имат притеснения, че е била заразена с коронавирус. Според д-р Румен Стоилов от болницата, който публикува отворено писмо в профила си във Фейсбук,  жената е постъпила през нощта на 12 срещу 13 март със съмнение за COVID-19. По думите на лекаря в Инфекциозна клиника са отказали да я приемат, а от Спешна помощ също са отказали да я транспортират. В болницата пък нямало подготовка за прием на такива болни.

Вижте текста на отвореното писмо: 

ОТВОРЕНО ПИСМО: до
Обл. Управител Пловдив,Община Пловдив,Щаб за борба с вируса,Министър на здравето, Министерски съвет, Президентство
От : МБАЛ „Св.Мина“-Пловдив
ДР ЦВЕТАН ДЕВЕДЖИЕВ -ЗАВ.КАРДИОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ, ДР СТОИЛОВ, НОЩЕН ДЕЖУРЕН 13/.14.3 -40 години трудов стаж.
ОСТАНАЛ ПЕРСОНАЛ НА ОТДЕЛЕНИЕТО
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, УПРАВЛЯВАЩИ.:
84 ГОД.болна, приета през нощта 12-13 март със съмнение за КОВИД 19 – ПРИ НАС – с отказ да бъде ПРИЕТА в инф. к/ка, с отказ да бъде превозена от СПЕШНА ПОМОЩ, ПРИ ОТКАЗ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАДСКИЯТ ЕПИДЕМИОЛОГ, ОСТАНА ПРИ НАС –
ПРИ ПЪЛНАТА НИ НЕПОДГОТВЕНОСТ – ПРИ СЪЗДАЛАТА СЕ СЛОЖНА ЕПИДЕМИОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА , НИЕ, С БОГАТИЯ КЛИНИЧЕН И ДИАГНОСТИЧЕН ОПИТ В ЕЖЕДНЕВНАТА НИ КЛИНИЧНА РАБОТА ПРИ : 1.ЛИПСА НА МАСКИ, ПРЕСТИЛКИ И КАЛЦУНИ. – 2.ЛИПСА НА РЕСПИРАТОРИ, – 3.ЛИПСА НА ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА В НОВАТА ОБСТАНОВКА , 4.ЛИПСА НА ТАМПОНИ И РАЗТВОР ЗА ВЗЕМАНЕ ПРОБА ЗА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОРОНА ВИРУСА – 5 ЛИПСА НА ПЛАТЕНИТЕ БОДИГАРДОВЕ – ОХРАНА НА БОЛНИЦАТА ПРЕЗ ЦЯЛАТА НОЩ…Днес чакаме човек от РЗЦ за да веме проба от болната ,която те ще пратят за изследване В Стара Загора, МОЖЕ БИ – В ПОНЕДЕЛНИК …!!! И СЛЕД ОЩЕ 3 ДНИ – ОКОЛО ЧЕТВЪРТЪК –СЛЕД СЕДМИЦА!- ОТ ПРИЕМАНЕТО, ЩЕ ЗНАЕМ Е ЛИ БОЛНАТА ПОЛОЖИТЕЛНА ЗА КОРОНА ВИРУС ПРИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА Е ЗАРАЗИЛА ВСИЧКИ ! В ОТДЕЛЕНИЕТО НИ !
ТА, ГОСПОЖО КАНАЗИРЕВА, ДАНО НЕ ВИ СЕ НАЛОЖИ ДА БЪДЕТЕ ПРИЕТА ПРИ НАС СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНА ВИРУС, ПРИ СЕГАШНАТА НИ СИТУАЦИЯ, И – ЗАЩО НЕ МИНЕТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВА Е БОЛНИЦАТА, КОЯТО С ЛЕКА РЪКА ОПРЕДЕЛЯТЕ ЗА БАЗА, СЛЕД ЗАПЪЛВАНЕ – НА ИНФЕКЦИОЗНА К/КА НА МА КАТО БАЗА ЗА БОЛН И ОТ КОРОНА ВИРУСА ?УВАЖАЕМИ ЩАБ ЗА БОРБА С ВИРУСА – НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е В РЕД В СИСТЕМАТА, И ЧЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ВИ ПОЛОЖЕНИЕ Е РАЗДВИЖИЛО СТАТУКВОТО…
ПИШЕ ВИ ЛЕКАР С БАНАЛНА. НЕЗАЩИТАВАЩА МАСКА, КОЯТО НЕ Е ФУНКЦИОНАЛНА И СЕ СМЕНЯ НА 2-3 ЧАСА, АКО ИМА РЕЗЕРВНА/ А ОЩЕ НЯМА !/, ПРИСТИГНАЛА…
ЛЕКАР, СЪС ЗАПЛАТА 900 ! ЛВ, КОЛКО СЕГА ЩЕ ДАВАТЕ НА МЕД СЕСТРИ,И ТО УВЕЛИЧЕНА СЕГА, ПРЕДИ МЕСЕЦ С 50 ! ЛЕВА;
ПИШЕ ВИ ЗАВЕЖДАЩ КАРДИОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ С 45 ГОДИШЕН СТАЖ И ОПИТ, ПРЕБОЛЕДУВАЛ ВСИЧКИ СЪТРЕСЕНИЯ НА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА, ЗАПАЗИЛ ВСЕ ОЩЕ НАДЕЖДАТА, ЧЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ УСПЕШНИ.
ПОЗДРАВЯВАМЕ ВИ, СКЪПИ УПРАВЛЯВАЩИ, НИЕ НОВИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ НА ШИПКА – С БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ ! КАКТО ОНЕЗИ СЛАВНИ БЪЛГАРИ С КАМЪНИ И ДЪРВЕ СЕ БИЕХА С ЖЕСТОКИЯ ВРАГ, НИЕ – С ГОЛИ РЪЦЕ СТОИМ, НО – СЕ БОРИМ УВИ, С КАМЪНИ И ДЪРВЕ – В 21 ВЕК – С НОВАТА РЕАЛНОСТ И НОВ ВИРУС…
ДАНО ОСЪЗНАЕТЕ КОЛКО ДАЛЕЧ Е РЕАЛНОСТТА ОТ ВАШИТЕ МЕЧТИ, РАЗБИРАНИЯ И НАДЕЖДИ…НЕ ВИ КАЗВАМ НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВИЛИ – НАДЕЖДАТА И ЗАЕДНО С ВАС СМЕ УВЕРЕНИ, ЧЕ ЩЕ ПОБЕДИМ.
ПЛОВДИВ 14.МАРТ 2020

„По моя информация тази жена е била прегледана от инфекционист на място и той е отхвърлил диагнозата COVID-19„, поясни пред журналисти днес шефката на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя е изискала документа от прегледа на починалата пациентка.

Наплив от болни с ОРЗ пред Инфекциозна, били пратени от джипитата да им бъдат пуснати проби

Междувременно стана ясно, че в  Инфекциозна клиника са били приети 9 души, които чакат пробите си, но са се струпали опашки от по 60-70 души. „Идете и ги снимайте“, каза д-р Танчева-Манчева.

DCNEWS научи от изпратени на място пациенти, че те са били изпратени там от джипитата си, независимо, че диагнозата им е обикновено респираторно заболяване. Личните лекари явно са се опитали да се презастраховат, въпреки че след преглед от дежурния инфекционист на място в Инфекциозна клиника, се оказало, че те нямат симптоми на COVID-19. Нещо повече, пациентите са били нахокани, че претоварват системата.

„Да, наистина сме прегледали толкова хора, но вече няма никой пред клиниката“, посочи шефът й доц. д-р Андрей Петров. По думите му наистина става дума за презастраховане от страна на личните лекари. „Всеки, който е с кашлица, го пращат при нас, а изрично сме предупредили, че пациентите, които трябва да идват тук, трябва да са в съответния инкубационен период и да идват от засегнатите от болестта страни“, поясни той. И добави, че в момента в клиниката са приети 7 пациенти, чиито проби утре ще бъдат изпратени за изследване в Стара Загора.

Подобни статии

Top