84% от пловдивчани са подали декларациите си по електронен път

Ползваме 5% отстъпка от данъка, ако подадем декларацията за доходите до 31 март

Остават по-малко от два дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си, по електронен път, до 31 март. Допълнителни условия са, да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 март, напомнят от НАП.

До момента 17 360 пловдивчани са декларирали, доходи различни от трудови правоотношения пред НАП, 84% от тях са подали декларациите си по електронен път, 11 289 с ПИК и 3 316 с електронен подпис. 

Най-бързо и лесно декларацията се подава през портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). От приходната агенция съветват потребителите да проверят онлайн и за наличието на стари задължения.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 5 май 2021 г., заради почивните дни около великденските празници. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в 24 пощенски станции в община Пловдив, където директно ще им бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП –  или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на Вашия телефонен оператор.

Подобни статии

Top