Община Куклен подкрепя обществено обсъждане на идеята за инсенератор

„Община Куклен подкрепя настояването за провеждане на обществено обсъждане за изграждането на инсенератор на нейна територия“, заяви кметът на общината Мария Белчева.

Тя уточни, че преди месец в Община Куклен е постъпило уведомление от частен инвеститор, който е поискал да изгради на частен терен инсенератора.

„Обявихме на публично място даденото намерение, като спазихме всички законови разпоредби. В законно установения срок се получиха жалби от граждани, които окомплектовахме и изпратихме в РИОСВ за последващо действие. Сега предстои РИОСВ да прецени дали ще се прави оценка на това съоръжение на въздуха, като трябва да се има предвид, че ситуацията е достатъчно утежнена заради производството в района и не желаем да има нещо, което допълнително би замърсило въздуха. Бихме искали да  бъде направена точна оценка, за да знаем какви вреди би донесло това съоръжение. Бихме се радвали да има и обществено обсъждане, тъй като гражданите ни желаят да заявят тяхната позиция и за нас това е важно“, каза още кметът Мария Белчева.

До момента в подписка срещу инсенератора са се подписали 200 жители на Куклен, недоволство е изразено и от фирми в района.

„Днес излезе решение на РИОСВ, че трябва да се направи експертна оценка на евентуалното въздействие на инсенератора върху околната среда. Това инвестиционно намерение не успя да ни покаже, че тази инсталация е безвредна. Затова искаме и широко публично обсъждане“, заяви от своя страна председателят на Общински съвет – Куклен Пламен Гошев.

Подобни статии

Top