Делото за купуване на гласове за съветника Търев започва отначало

Делото за купуване на гласове на местните избори в Пловдив в полза на общинския съветник от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ Кирил Търев започва отново днес. Причината е, че единият от съдебните заседатели в предишния съдебен състав не може да бъде повече заседател в Пловдив, а другият, се отказа да участва в процеса.

Това наложи повторен избор на заседатели и заради тази процедура делото ще започне отначало. Ще бъдат разпитани пак свидетелите, дали показания досега – Саркис Саркисян и Тодор Котов, както и Иван Цоковски.

Това е първото наказателно дело за купуване на гласове на местните избори в Пловдив. Пред съда е изправен 33-годишния Иван Димитров, който е обвинен, че е предложил по 30 лева на Саркис Саркисян и Тодор Котов, за да гласуват в полза на Кирил Търев.

Той бе сред съветниците с най-много преференциални гласове на изборите в края на миналата година. 24-годишният съветник получи 1292 преференции и от 8-ма позиция се пренареди до втора в листата на ЗС „Александър Стамболийски”.

Предишният път беше решено делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно производство, но с разпит на свидетели. По тази процедура, подсъдимият се признава за виновен, но присъдата не се редуцира с една трета. Димитров призна вината си, а неговият защитник адвокат Георги Сидеров поиска да бъдат разпитани трима от общо деветте призовани свидетели – Саркис Саркисян, Тодор Котов и Иван Цоковски. Не е ясно обаче дали днес отново ще бъде приложена тази процедура.

Подобни статии

Top