Вежди Рашидов разпореди: Тютюневият склад да бъде възстановен!

Сградата на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 да бъде възстановена във вида преди нейното разрушаване, разпореди министърът на културата Вежди Рашидов.

„Бившият тютюнев склад, недвижима културна ценност, трябва да бъде възстановен в оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурно художествените му характеристики“, пише в заповедта, подписана от Рашидов.

Собственикът на имота трябва да изготви графична, текстова и фотодокументация, да внесе за съгласуване инвестиционен проект в срок до два месеца от връчването на заповедта и до една година да възстанови бившия тютюнев склад.

Виновниците за срутването на сградата трябва да си понесат отговорността, каза още Вежди Рашидов и допълни, че министерството на културата в момента актуализира списъка на всички паметници на културата в страната. По първоначални данни 800 са сградите само в Пловдив.

Списъкът трябва да бъде готов възможно в най-кратки срокове, за да не се стига до случаи, подобни на тези със сградата на „Одрин“ 8.

„Кметът Иван Тотев няма как има информация за всичките такива сгради. Та той целият Пловдив е паметник на културата“, коментира Рашидов.

 

Подобни статии

Top