860 фирми от 37 държави на Есенния панаир в Пловдив - DC news

860 фирми от 37 държави на Есенния панаир в Пловдив

Есенен панаир в Пловдив

В Пловдив днес започна Есенния панаир като за първи път от последните години в него няма автосалон. 70-то юбилейно издание на Международния технически панаир, бе открито от вицепремиерът Екатерина Захариева. Радващото е, че се наблюдава засилен интерес на чуждестранните компании към нашата страна за внос на технологии и техника.

В изожението участват 860 фирми от 37 държави. 450 директни изложители и 417 представени фирми. Организаторите се похвалиха със 100 нови изложители и 54 завърнали се на есенното техническо изложение в Пловдив. Най-голям е делът на изложителите в машиностроенето, енергетиката , стоителството и други. Силно впечатление прави, че липсва автосалона на тазгодишното изложение, което се организара от съюза на вносителите и дистрибуторите на автомобили в България.

Тяхното желание е тази година да не участват защото имат серозен спад на продажбите си особенно след банковата криза която все още не е разрешена. Казват, че нямат посетители в собствените си шоурумове, коментира председателят на съвета на директорите на МПП.

На панаира тази година 30 са световните, европейски и български премиери на иновативни продукти и технологии. Сред тях за първи път се предствя продукт разработен от НАСА за широка употреба. Това са енергоспестващи щори, които спествяват 40-60 % от разходите за охлаждане и отопление и още редица новости за бългаския пазар. И тази година най-атрактивни са енергоспествящите изделия. Всекидневни семинари и обучения по време на панира са предвидили и от Асоциацията на българските енергийни агенции. В „Дните на зелената енергия“, които ще се проведат до 3 октомври.

По време на изложението ще се продведат още Европейският минен бизнес форум, в който са завили участие над 250 участници. Също така Кръгла маса за инвеститори организирана от българската агенция за инвестиции. Шоу с роботи, изработени от ученици от Националното училище по роботика в Пловдив които ще показват различни модели. Например умни машини, които сглобяват кубчето рубик и други. Събитието е под надслова „Рестарт на Българската икономика чрез роботизация“ и цели да подскаже идеи за бизнес в тази ниша. Есенният технически панаир продължава до 4 октомври в панаирното градче.

 

 

 

 

Подобни статии

Top