Пазете се! Заливат ни с яйца, останали от католическия Великден

Търговци ударно внасят яйца от Франция и Полша заради наближаващия Великден, съобщи пред „Труд“ Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

„В понеделник пристигна тир с яйца от Франция. Това са количества, които са останали след приключване на католическия Великден и сега те си чистят складовете”, допълни той. Обявява се, че яйцата се внасят за преработка, но реално се препакетират и се продават на пазара.

По данни на съюза миналата година у нас са внесени 137 млн. броя яйца, като родното производство е 1 млрд. броя. Или 13 на сто от яйцата на пазара са вносни.

Проблемът е, че най-големи количества се внасят именно по празниците, когато има голямо търсене, но така се обръща пазарът“, коментира Белоречков.

По думите му при вноса на яйца, когато не са в кутийки, а в палети, е възможно срокът на годност на яйцата да бъде променен. Знаем много добре, че е направен такъв внос на яйца в палети, каза председателят на съюза. Срокът на годност на яйцата е 28 дни.

От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че ще има масирани проверки преди празниците. Проверяваме и пакетиращите центрове и ще следим за нарушения, казаха от агенцията. Проверка тече и на замразеното агнешко от Нова Зеландия.

В дните преди празника обаче ще проверяваме дали недобросъвестни търговци го размразяват и предлагат за прясно, уточниха от БАБХ.

По-скъпа салата за Великден прогнозират от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция. Причината е, че оранжериите изскубаха реколтата, за да засадят краставици. Това ще доведе до недостиг на пазара и цената ще е около 1 лев за брой, каза Красимир Кичуков, член на управителния съвет на асоциацията.

Внос обаче ще има от Гърция, но тяхната е по-жилава, защото докато дойде до българския пазар минават 4-5 дни, уточни той.

От Съюза на градинарите обаче обещаха за празника да има полско производство. Ще има достатъчно български салати, лук и репички за Великден, коментира Слави Трифонов, председател на съюза.

Подобни статии

Top