9 знака, че никога няма да станете богати

Обратно на всеобщото мнение, американският милионер, натрупал сам богатството си, Стив Сийболд смята, че „всички имаме еднакви възможности да създадем лично състояние“. Според него произходът, възможностите за образоване, обкръжението, приятелите, колегите, обстоятелствата, не са решаващи. По-важна е личната гледна точка и начинът, по който управляваме парите си, дори те да са малко.

Как да станем по-добри в последното?

Business Insider изброява в материал знаците, които говорят че едва ли някога ще станем богати – за да помогне на читателите да оценят обективно начина си на мислене и да променят каквото е необходимо, за да успеят и преуспеят във финансов план.

Разбира се, никой не би могъл да предвиди бъдещето. Но все пак, следните избори най-вероятно пречат на пътя ви към подобреното съдържание на банковата сметка:

Акцентирате твърде много върху спестяването и не достатъчно върху печеленето.

Заделянето настрана и спестовността са ключов елемент от забогатяването, но не бива да прекарвате твърде много време мислейки за него, за сметка на мисленето как да печелите повече – това би ви посъветвал всеки богат човек. „Масово хората са толкова обсебени от изрязването на талони за отстъпки и живеенето пестеливо, че изпускат основни възможности“, казва Сийболд. „Спрете да се тревожите, че ще ви свършат парите и се фокусирайте как да печелите повече“, съветва той.

Не сте започнали да инвестирате в нищо.

Един от най-работещите начини да печелите пари с времето е като инвестирате. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Средно, милионерите в САЩ инвестират 20% от доходите на домакинството си годишно. Тяхното богатство не се измерва според сумата, която са създали всяка година, а според начина, по който са спестявали и инвестирали с времето, пише Рамит Сети в бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ „Ще те науча да бъдеш богат“  („I Will Teach You to Be Rich“).

Доволни сте всеки месец на определена дата да получавате стабилно заплатата си.

Средностатистическият човек избира да му плащат за време – стабилна заплата за часове труд. Богатият избира да му плащат за резултати. И обикновено той работи за себе си.

Купувате неща, които не можете да си позволите.

Ако живеете над възможностите си, знаете: едва ли ще станете богати. Дори ако започнете да печелите повече или ви повишат, не използвайте хубавият повод, за да оправдаете пред себе си още по-голямо харчене. „Не купих първия си луксозен часовник или кола докато бизнесите и инвестициите ми не произвеждаха множество източници на приходи“, посочва Гранд Кордоне – милионер, натрупал сам състоянието си, в Entrepreneuer.

Преследвате мечтите на някой друг, не вашите.

Ако искате да сте успешни, трябва да обичате това, което правите. Това означава да определите какво ви харесва и да следвате страстта си.

Рядко излизате извън зоната на комфорта си.

Ако искате да станете по-богати, да сте по-успешни личности и да напреднете в живота, трябва да приемете че ще живеете в несигурност или дискомфорт. Забогателите хора имат едно много ценно качество: те се умеят да откриват комфорт в неудобната, неспокойна ситуация.

Нямате цели за парите си.

Ако в крайна сметка искате да създадете богатство, трябва да имате ясна специфична цел, след което да сформирате финансов план за осъществяването й. Богатите хора най-често се отдават на това да придобиват още богатство. За целта са необходими фокусирани усилия, кураж, знания и много много труд. Но е възможно, ако имате точните цели и ясна визия как да стане. Милионерът Ти Хари Икър казва: „Причина номер едно повечето хора да не се сдобиват с това, което искат, е че те не знаят какво искат. Богатите хора са напълно наясно, че те искат богатство“.

Първо харчите, после спестявате каквото е останало.

Ако искате да забогатеете, поставете себе си на първо място. Тоест вашето развитие, не нещата които искате да притежавате веднага. „Това, което повечето хора правят, когато спечелят някой долар, е първо да се разплатят с всички. Първо плащат на наемодателя, на компанията с кредитната карта, на телекомуникационния оператор, на държавата и т.н. Вместо да харчите и след това да спестявате от това, което е останало, първо спестете. Оставете настрани най-малко 10% от приходите си, направете процеса автоматизиран. Така дори няма да видите парите (от 10-те процента – б.р.) и ще се научите да живеете без тях“ – съвет на Дейвид Бак, автор на книгата „Автоматизираният милионер“ („The Automatic Millionaire“).

Смятате че да забогатеете е извън обхвата и потенциала ви.

Средностатистическият човек мисли, че да си богат е привилегия дадена само на някои хора. Богатият си поставя високи очаквания.

Източник: manager.bg

Подобни статии

Top