9 неща, които ни правят по-малко привлекателни

1. Видима липса на достатъчно сън

Хората изглеждат по-малко привлекателни, когато не са се наспивали продължително. През 2010 г. изследователи правят снимки на мъже и жени, които са спали най-малко 8 часа на ден и на други, които не са спали от 31 часа. Избират група от участници и в експеримент ги молят да класират лицата на снимките по различни критерии. Недоспалите лица са описани като по-уморени. Хората споделят за тях, че ги смятат за по-малко привлекателни, по-малко здрави и тъжни.

2. Да бъдеш лош

Китайско проучване от 2014 г. се провежда, като учени молят мъже и жени да гледат снимки на други, всички от които имат естествени изражения на лицето. Някои от снимките са били придружени от думите „чествен“ и „почтен“. Други – от „зъл“, „лош“. Трети не са били съпътствани с никаква информация. Резултатите показват, че участниците са смятали за по-малко привлекателни онези лица, при които е било обозначено „лош“, „зъл“.

3. Свити пози на тялото

Ако сте чували за т.нар. поза на силния знаете, че отварянето на тялото ви с изправена поза и отворени ръце може да ви направи по-силни и уверени, докато свиването може да ви накара да се почувствате по-малко такива. Според изследване от 2016 г. свитият език на тялото може да ни направи да изглеждаме по-малко привлекателни. Изследователи събират снимки от профили на мъже и жени от GPS-базирано мобилно приложение за роматични срещи. На някои от снимките мъжете и жените са били с кръстосани ръце или наведени рамене. На други снимки същите хора били заснети в отворени пози, като например с рамене в буквата „V“, или протягайки се да хванат нещо. Резултатите показват, че снимките с отворените пози са били избирани по-често от другите. Мъжете със свити пози са били в най-неизгодна позиция, най-малко харесвани.

4. Стрес

Изследване от 2013 г. показва, че жени с високи нива на стресовия хормон кортизол са били възприемани от хетеросексуални мъже като по-малко привлекателни. Учени обясняват, че това вероятно се дължи на факта, че ниските нива на кортизола подсказват здраве и фертилност.

5. Прекалено щастлив или прекален горд вид
Щастливото излъчване обикновено привлича жените, но момичетата не харесват мъже, които твърде много и непрекъснато се смеят. Гордостта обикновено е считана от жените за нещо хубаво в мъжете, но можете никак не харесват момичета, които изглеждат горделиви или надменни.
6. Липса на чувство за хумор
Проучване от 2009 г. открива, че да не си изобщо забавен, дори да нямаш и средно ниво на чувството за хумор, означава, че си по-малко привлекателен. Изследнето открива още, че изводът се отнася и за двата пола. Лошото чувство за хумор действа равно непривлекателно както на жените, така и на мъжете.
 7. Мързел
Умна серия от експеримени, описани през 2004 г., открива, че привлекателността зависи до голяма степен от черти като готовността да помогнеш. В един експеримент изследователи молят студенти от 6-седмичен курс по археология да се оценят един друг по различни личностни черти, сред които и привлекателността, в началото и в края на курса. Когато анализират резултатите откриват, че дори студентите, които са получили средна оценка в началото на курса, са били оценени по-ниско, като по-малко привлекателни в края му, ако са се показали като мързеливи.
8. Да миришеш твърде познато или твърде различно
Науката подсказва, че човешките същества си търсят партньори, които не излъчват нито твърде подобна, нито твърде различна миризма. И отсъждаме основно на базата на телесната миризма, не на други.
9. Непочтено поведение
Ако сте изкушени да лъжете за възрастта си или дохода, определено правите себе си по-малко привлекатлни за околните. Наблюдатели споделят, че долавянето на липса на искреност и нечестност е основен повод за отблъскване – както на мъжете, така и на жените. В експеримет от 2006 г. участници били помолени да прочетат отзиви за мъже и жени, които били описани като интелигентни, неинтелигентни, зависими, независими, честни и нечестни. Хората били помолени да оценят другите въз основа на набор от критерии, включително колко ги харесват и колко са привлекателни. Оказва, се че честността е била единствената черта от трите, която е имала най-значителен ефект за привлекателността и харесването.
Източник: iwoman.bg

Подобни статии

Top