9 полезни трика, с които да подобрите паметта си - DC news

9 полезни трика, с които да подобрите паметта си

Не може да намерите ключовете си. Името на съседа ви е на езика. Ето ви няколко изненадващи трика, подбрани от Time, които ще ви помогнат да си спомните неща и да запазите ума си остър с напредване на възрастта.

1. Слушайте Моцарт. Финландско проучване установява, че слушането на класическа музика повишава активността на гените, участващи в паметта.

2. Помиришете масло от розмарин. Според научни изследвания, представени от Британската асоциация на психолозите, хората, които го правят, са способни в по-голяма степен да си спомнят какво имат да правят.

3. Направете си смях-пауза. Проучване от 2014 г. показва, че след като изгледали забавно видео, нивата на кортизол у възрастни хора спаднали и те се представили по -добре на тестове за памет. Без значение възрастта , „всичко, което намалява стреса, ще подобри паметта“, казва д-р Фотухи от неврологичния институт Memosyn.

4. Научете език. Според проучване,  англоговорящи хора, които  учили китайски в продължение на шест седмици, подобрили своята памет.

5. Поемайте си дълбоко дъх. Проучванията показват, че медитацията помага за растежа на хипокампуса.

6. Изключете телевизора. Едно проучване от 2005 г. установява, че рискът от Алцхаймер  расте 1.3 пъти с всеки добавен час телевизия.

7. Отидете на фитнес. Според изследвания на Бостънския университет, хората, които на 40 години не посещават фитнес зала, имат по-малко обем на мозъка две десетилетия по-късно.

8. Отдайте са на изкуството. За хората, които в средна и напреднала възраст се отдават на различни творчески занимания е 73 % по-малко вероятно да развият проблеми с паметта, откри проучване на Mayo Clinic.

9. Поставете съня на първо място. Проучване от 2015 г. разкрива, че хората, които се радват на добър сън в средна възраст, имат по-добра памет в златните си години.

Източник: obekti.bg

Подобни статии

Top