9 типа поведение ни правят глупави в очите на другите

Вероятно сте доста интелигентен човек, но е възможно да се държите по определен начин, който внушава на околните, че сте глупави.

В текста са подбрани типовете поведение, които трябва да пропускаме, според големи проучвания по света. 9 типа поведение карат околните да ви асоциират с ниско ниво на интелигентност. Има голяма вероятност да притежавате поне един, без да го знаете – това може да навреди на репутацията ви.

Ето какво изброяват те:

1. Говорите, но държите междувременно алкохолна напитка.Изследване открива, че хората, които държат бира в ръка на снимки, са възприемани като по-малко интелигентни от тези, които държат чаша вода.

2. Използвана на сложни и засукани думички когато не е необходимо.

3. Бъркате смисъла на думи и фрази. На английски език, например, фразата „begs the question“ не означава „повдига въпроса“, а „предполага това, което би трябвало да доказва“. Ако не сте сигурни в смисъла на някоя сложна езикова конструкция, по-добре я избегнете.

4. Ходите твърде бързо или твърде бавно. Когато вървите в група, винаги се старайте да синхронизирате темпото си с това на останалите. Проучване показва, че хората, които вървят по-бързо или по-бавно от околните, са считани за по-малко компетентни и интелигентни.

5. Избягвате контакта очи в очи. Може би сте просто притеснени, но гледането надолу към пода не е във ваша полза.

6. Псувате на работа, използвате цензурен език. Колкото и изнервени да се почувствате, не изпускайте грозни думи в офиса – някои от колегите може да ви сметнат за прост човек.

7. Мръщите се или постоянно гледате навъсено. Не само, че така изглеждате недружелюбни, но и има вероятност да ви сметнат за по-малко интелигентни, отколкото сте в действителност. Хората с умсихнати лица са приемани за по-умни и по-подходящи да им се доверим на първично ниво.

8. Монотонно говорене. Логично, трудно е да впечатлим другите с мощ на интелекта и креативност, ако разказваме идеите си и комуникираме по този начин.

9. Страх ви е да помолите за съвет. Според изследване хората се опасяват да го сторят, защото си мислят, че по този начин ще изглеждат по-малко компетентни. Но същото изследване показва, че участници, помолили за съвет в експериментална игра за провокиране на ума, са били приети от другите като по-компетентни от онези, които не са го сторили.

Източник: manager.bg

Подобни статии

Top