9 хиляди лева за авариен ремонт на НЧ „Родолюбие” в Асеновград

Метални ламарини и интернитови плоскости са напълно подменени, след като изхвърчаха от покрива на НЧ „Родолюбие” по време на бурята в края на юни. Компрометираният участък е от 80 квадратни метра и се изкърпва вече втора седмица.

За аварийния ремонт общината задели девет хиляди лева. „След бурята осем ламаринени платна бяха изхвърчали покрай реката, а метална врата е изкъртена от силния вятър”, разказа за DCNEWS Дафинка Комитова, секретар на читалището. Вече е сменен и счупеният прозорец на камерната зала, а фирмата-изпълнител довършва обекта.

 
Читалищното ръководство обаче всеки момент очаква три и половина милиона лева за основен ремонт на сградата. Парите са по ОП „Региони в растеж”, а проектите вече са внесени за одобрение.

Емблематичната за града сграда ще бъде изцяло санирана, а ел инсталацията подменена. Сериозна реконструкция ще претърпи и зрителната зала на читалището. Оказва, се че сега там няма изход за евакуация. За да бъде изграден такъв ще се наложи близо 80 места за зрители да бъдат съкратени. На поправителен отива и отоплителната инсталация, която не работи вече години наред.

НЧ „Родолюбие” е строено още през 1960 година. Оттогава основен ремонт в сградата не е правен.

Подобни статии

Top